Koroonaviirus ja Jaapanisse reisimine

SARS-CoV-2 ja sellest põhjustatud COVID-19 (kollektiivselt “koroonaviirus”) levik võib olla lähiajal Jaapanisse reisida plaaninuid murelikuks teinud. Selles artiklis annan lühiülevaate koroonaviiruse levikust Jaapanis, selle tagajärgedest ja mõjudest turistidele ning ettevaatusabinõudest.

Mis on koroonaviirus ja kui laialt on see Jaapanis levinud?

Koroonaviirus on 2003. aastal levinud SARSi pandeemia põhjustanud viiruse sugulane, mis väljedub gripilaadsete sümptomitega. Koroonaviirus hakkas 2019. aasta detsembris levima Hiinas Wuhani linnas. Jaapanisse jõudis viirus veidi hiljem mitut erinevat rada pidi. 1. märtsi seisuga on Jaapanis ligikaudu 1000 nakatunut, neist umbes 700 Yokohama sadamas karantiini pandud kruiisilaeval Diamond Princess. Ülejäänud ligi 300 juhtumit on registreeritud erinevates prefektuurides, suur osa neist Hokkaidol.

Kui nakkusohtlik on koroonaviirus ja mis on nakatumise tagajärjed?

Koroonaviirus on (praegu teada olevate andmete põhjal) nakkusohtlikum kui hooajaline gripp, olles nakkusohult sarnane teatud agressiivsemate gripitüvedega.
Koroonaviirusel on umbes 2 nädala pikkune peiteaeg, mille järel väljenduvad gripilaadsed sümptomid: palavik, nõrkustunne, köha, aevastamine ja raskematel juhtudel kopsupõletik. Koroonaviiruse nakkusohtlikus enne sümptomite avaldumist on madalam, kuid tõuseb järsult. Peiteajal võivad koroonaviiruse testid anda valenegatiivseid tulemusi.

Mida teha, kui kahtlustan nakatumist?

Koroonaviirusesse nakatumise kahtluse korral tuleks järgida iga piirkonna (riigi, osariigi jms.) vastavate agentuuride juhiseid. Jaapanis olles tasub helistada kohalikule nakkushaiguste infotelefonile või Jaapani Turismiorganisatsiooni infotelefonile (050-3816-2787, +81-50-3816-2787).
Eestis olles saab infot perearsti infotelefonil 1220 (välismaalt helistades +372 634 6630) või terviseameti kodulehelt https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus.
Ennekõike tasuks vältida kontakti veel nakatumata inimestega ning vältida rahvarohkeid kohti (ühistransport, kauplused jne). Kui kontakt teiste inimesega on paratamatu, kanna meditsiinilist maski ja hoia teistega pikemat vahemaad. Kiirabi kutsumiseks puudub vajadus, kui just väljendunud sümptomid pole tekitanud eluohtlikku olukorda.

Mida peaksin praegu Jaapanisse reisides arvestama?

Viiruspuhanguga seoses on Jaapanis nii riiklikul kui kohalikul tasandil võetud erinevaid samme. Turiste puudutab enim avalike asutuste, näiteks muuseumite sulgemine ja suurte ürituste (AnimeJapan 2020, Meguro kirsiõiefestival jne) ära jätmine. Piirkonniti (näiteks Hokkaidol) on elanikel soovitatud kodus püsida ja inimestega kontakti vähendada. Samuti kehtivad sissesõidupiirangud Hiina Rahvavabariigist ning teatud Lõuna-Korea piirkondadest.

Enne reisile tulekut tuleks aegsasti kontrollida, kas külastada plaanitud kohad on külastajatele avatud. Üldiselt leiab sellist infot asutuste või kohalike omavalitsuste kodulehtedelt.

Plusspoolel leiame aga selle, et piirangute tõttu on paljudes kohtades turiste vähem, mistõttu on paljud muidu populaarsed ja ülerahvastatud turismisihtkohad pea inimtühjad.

Inimtühi metroorong
Inimtühi metroorong Tokyos (foto: Oliver Ait)

Arvestada tuleb ka sellega, et mitmed riigid (näiteks India ja Mongoolia) piiravad Jaapanist tulnute riiki sisenemist või rakendavad kohustuslikku karantiini/tervisekontrolli (näiteks Vietnam ja Kanada). Kui plaanid Jaapanist mõnda kolmandasse riiki edasi reisida, kontrolli üle, millised piirangud võivad sulle rakenduda.

Mida muuta reisi ette valmistades?

Kindlasti tasuks oma reisikindlustuse pakkujaga läbi arutada laiendatud reisitõrkekindlustuse ja täiendava meditsiinikindlustuse lisamine.
Enne reisile asumist registreeri oma reis Välisministeeriumi kodulehel https://reisitargalt.vm.ee/registreeri-reis/ . See lihtsustab eriolukorra tekkides kohalike konsulaarametnike tööd. Pilk tasub peal hoida ka reisiinfo lehel https://reisitargalt.vm.ee/

Hea oleks reisile kaasa pakkida ka desinfitseerimisvahendi pudelike, millega vajadusel käsi desinfitseerida. Soovi korral võib kaasa osta ka paki meditsiinilisi näomaske, mille kandmine tänaval on täiesti aktsepteeritud, kohati isegi eeldatud.

Kuidas nakatumist vältida?

Ennetusmeetmed on sarnased gripi ennetusmeetmetega:

Kas peaksin Jaapani reisi tühistama?

See otsus tuleb igal inimesel ise teha. Risk nakatumiseks on Jaapanis kõrgem, kui Eestis, kuid praeguseks on nakatunud vähem kui üks inimene tuhandest.
Tervele täiskasvanule ei tohiks koroonaviirusest taastumine olla liiga raske, kuid lastel ja vanuritel tasub olla hoolas ja kaaluda reisi edasi lükkamist või tühistamist. Jaapan ei kao kuhugi ja oma tervisega pole vaja ebamõistlikult riskida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga